7 Temmuz 2008

Bu 400 GB disk ve onun 16 katmanı




Daha Blu-ray'in ayağı suya ermeden, Pioneer 16 katmanda 400 GB veri depolayabilen optik disk geliştirdi. Hey maaşallah.

Artık eminiz ki AR-GE'ciler yemeyip içmeyip "Yarın hangi daha doğru düzgün yaygınlaşmamış ileri teknolojiyi tarihten silsek?" diye uğraşıyor. Bu konudaki son atılım, Pioneer'dan geldi. Pioneer'ın AR-GE departmanı (tercümesi: deli bilimadamları), Blu-ray gibi bir katmanda 25 GB veri depolayabilen ve iki değil tam 16 katmandan oluşan 400 GB'lık bir optik disk geliştirdi. Bir saniye, olayın önemini yeterince vurgulayamadık galiba: 12 santimetre çapında ve sadece birkaç gram ağırlığındaki standart bir CD ya da DVD ile aynı ebatlarda olan bu şey, şu an pek çok ortalama bilgisayar kullanıcısının makinasında bulunan sabit diskten büyük!

Şu an yavaş yavaş yaygınlaşmaya başlayan Blu-ray dışında, çok katmanlı disk konusundaki bir diğer çaba da TDK'dan gelmişti. Firma 6 katmanlı 150 GB'lık bir optik disk geliştirdi, ancak katman sayısının artışının sinyal okumasını etkilemesi yüzünden bu sayıdan ileri gidemediği gibi, diskleri henüz piyasaya da sürmedi. Pioneer ise DVD'ler için geliştirdiği bir teknoloji kullanıp kesişen katmanlar arasındaki sinyal çakışmasını engelleyerek olayı çözmüş.

Şimdi kullanılan Blu-ray okuyucuların merceklerinde yapılacak küçük bir değişiklikle bu aygıtlarla kullanılabilir hale gelecek devasa diskin yazılabilir olanı da yapılacak. Ancak Pioneer diski kendi üretmeyi düşünmüyor, bu konuda ortaklık kurabileceği bir isim arıyor.



Hiç yorum yok: