9 Temmuz 2008

'Ay' oluşumu sırasında su içeriyormuş



Ay'ın yaklaşık 4,5 milyar yıl önceki oluşumu sırasında su içerdiği tespit edildi.


Bilim adamları, ABD'nin Ay'a gönderdiği Apollo 11, 15 ve 17 uzay araçlarının topladığı, gök taşı veya kuyruklu yıldızların jeokimyasal özelliklerini barındırmayan ve aralarında suyun da olduğu birtakım uçucu elementleri içeren volkanik kaya örneklerini inceledi.


Şimdiye dek Ay'ın kuzey kutbu yakınlarında göktaşı veya kuyruklu yıldızların çarpması sonucu oluşmuş suyun izlerine rastlanacağı tahmin ediliyordu.


Ancak Washington'daki Carnegie Enstitüsü'nden Erik Hauri ve ekibi, çok az miktarda da olsa suyun varlığını tespit edebilen yeni bir yöntem kullanarak, manto ve kabuğunun, Ay'ın yaklaşık 4,5 milyar yıl önceki oluşumu sırasında büyük miktarda su içerdiğini tespit etti.


Araştırmaya imza atanlardan Alberto Saal'in görev yaptığı Brown Üniversitesi'nden yapılan açıklamada da, "magmanın su buharının yaklaşık yüzde 95'inin yanardağların gaz boşaltması sırasında uzaya yayıldığını, ancak bir miktar buharının Ay'ın kuzey kutuplarına doğru yayılmış ve kraterlerin altında buz kütleleri şeklinde sabitlenmiş olabileceği" belirtildi.


İngiliz Nature dergisinde yayımlanan araştırmayı yorumlayan Fransız yer bilimci Marc Chaussidon ise, bu sonuçların birçok soruyu akla getirdiğini belirterek, "Ay'ın oluşumu sırasında bu su ne oldu, Ay eğer tamamen kuru değilse bu su nereden geliyor" diye yazdı.


NASA, 2009 yılında Ay'a Lunar Reconnaissance Orbiter adlı bir uzay aracı gönderecek. Lunar Reconnaissance Orbiter, uzaktan güdümlü bir darbe füzesi atarak Ay'da uygun bir arazide krater deliği oluşturacak. Uzay aracı bu deliği daha sonra uzaydan inceleyerek buz arayacak.

Hiç yorum yok: